Aktuality

Aplikace Traditionis custodes

 středa 10. listopadu 2021

Ve vlastním překladu přinášíme přetisk korespondence prefekta Kongregace pro bohoslužbu a svátosti A. Roche s westminsterským arcibiskupem kard. V. Nicholsem týkající se některých aspektů motu proprio Traditionis custodes


Odpustky po celý listopad

 čtvrtek 28. října 2021

Na základě dekretu Apoštolské penitenciárie je v letošním roce, stejně jako v loňském, možné získat odpustky pro zesnulé nejen v obvyklých dnech 1. - 8. listopadu, ale kterýchkoli osm dní v měsíci listopadu dle vlastní volby. Podrobnější pravidla se lze dočíst v loňském dekretu, jehož dovolení byla obnovena i pro letošní rok. 


Nový papežský ceremoniář

 pondělí 11. října 2021

Papež František 11. 10. jmenoval nového magistra papežských bohoslužeb. Mons. Diego Ravelli (nar. 1965) vystudoval Papežskou salesiánskou univerzitu a Papežský liturgický institut. Od r. 1998 pracuje v Papežské elemosinerii, od r. 2006 působil též jako jeden z papežských ceremoniářů. Rozhovor s ním naleznete v novém článku na našem webu. Foto: Vatican News.


Památka sv. Faustiny Kowalské

 úterý 5. října 2021

Texty k nezávazné památce sv. Faustiny Kowalské naleznete na našich stránkách mezi dodatky


Notovaná preface o sv.Václavu

 středa 22. září 2021

Liturgická komise ČBK připravila nápěvy pro prefaci o sv. Václavu: chorální nápěv a nápěv dle J. Olejníka. PDF ke stažení je k dispozici na našich stránkách


Nové české texty nezávazných památek

 pondělí 13. září 2021

Kongregace pro bohoslužbu a svátosti potvrdila české překlady liturgických textů pro nezávazné památky sv. Faustiny Kowalské (5. října), Panny Marie Loretánské (10. prosince) a Mešního formuláře V době pandemie. Texty jsou k dispozici  ke stažení mezi dodatky k misálu a breviáři


Liturgie a rozlišování

 sobota 28. srpna 2021

Jak poznat, co je dobré, a co je lepší? Jak jít na liturgii po liturgii? Jak se stát prorokem v dnešním světě?

Záznam přednášky P. Lukáše Jambora z formačního kurzu pro mládež Liturgie města Říma naleznete na našem youtube kanále: Liturgie a rozlišování.


Mons. Guido Marini jmenován biskupem

 sobota 28. srpna 2021

Papežský ceremoniář Mons. Guido Marini byl jmenován biskupem v italské Tortone. Zpráva viz Vatican News


Motu proprio Traditionis custodes

 pondělí 2. srpna 2021

Na našem webu naleznete oficiální český překlad Motu poprio papeže Františka Traditionis custodes a jeho doprovodného dopisu. 
Na youtube kanále Liturgie.cz naleznete uvedení do diskuse, která ohledně nového Motu proprio Traditionis custodes konala na Letní škole liturgiky.


Ohlédnutí za Letní školou liturgiky

 sobota 31. července 2021

Fotogalerie a videoreportáž z Letní školy v Želivském klášteře naleznete na našem webu