Aktuality

Svátostina žehnání homosexuálním párům?

 pondělí 15. března 2021

Kongregace pro nauku víry dnes zveřejnila zápornou odpověď na dotaz týkající práva církve žehnat homosexuálním párům. Vysvětluje se v ní mimo jiné princip svátostin: "Abychom byli v souladu s povahou svátostin, pokud se žehná některým lidským vztahům, je nutné - kromě správného úmyslu těch, kdo na nich mají účast, - aby to, čemu je žehnáno, bylo objektivně a pozitivně zaměřeno na přijetí a vyjádření milosti." Celý text a doprovodný dopis je na stránkách Tiskového střediska Svatého stolce.


Liturgické změny ve vatikánské bazilice

 sobota 13. března 2021

Státní sekretariát zakázal slavit ve svatopetrské bazilice ve Vatikánu mše privátně (samotnými kněžími bez přítomnosti lidu) a výrazně omezil konání mší v mimořádné formě římského ritu. Podrobnosti v novém článku převzatém z jezuitské revue America.


Nóta Kongregace o Velikonocích

 středa 24. února 2021

Český překlad Nóty Kongregace pro bohoslužbu a svátosti o Svatém týdnu 2021 naleznete v sekci Liturgické komise ČBK. Konkrétní úpravy ve své diecézi stanovují biskupové. 


Rezignace prefekta Kongregace bohoslužbu a svátosti

 sobota 20. února 2021

Papež František dnes přijal rezignaci kardinála Roberta Saraha z úřadu Prefekta kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Kardinál Robert Sarah podal rezignaci z důvodu dovršení věku 75 let. 


Křest malého dítěte

 čtvrtek 18. února 2021

Proč se při křtu dětí, které nerozumí Bibli, čte z Písma - o tom je nový díl našeho video seriálu velmi krátkých videí


Postní doba

 pondělí 15. února 2021

Podrobné informace o jednotlivých liturgických aspektech doby postní naleznete na našich stránkách v sekci Liturgický čas - Liturgický rok.


Postní liturgické hádanky

 neděle 14. února 2021

Na dobu před Velikonocemi jsme pro vás připravili sérii liturgických hádanek o malou cenu. :) Všechny podrobnosti naleznete na našich stránkách


Popelec beze slov

 sobota 13. února 2021

Kongregace pro bohoslužbu a svátosti vydala nótu, v níž upravuje bohoslužbu na popeleční středu v době pandemie.
Obvyklá formule pronášená nad každým věřícím označovaným popelem bude pronesena najednou nad celým shromážděním a věřící budou označováni popelem pouze samotným gestem beze slov.
Oficiální překlad nóty naleznete v sekci Liturgické komise ČBK.
Starší článek o tom, kdo může udělovat popelec, naleznete v sekci článků.


Co je potřeba ke křtu?

 středa 10. února 2021

Připravili jsme nový seriál velmi krátkých videí věnovaný křtu malých dětí. Bude možné jej využít nejen při rozpomínání se na vlastní křest, ale zejména při přípravě rodičů či kmotrů. Od 11. února vychází nový díl každé pondělí a čtvrtek na youtube.com/liturgiecz. Starší videa naleznete na našich stránkách


Odkazy na on-line misál pro vaše stránky

 úterý 9. února 2021

Pokud chcete přímo z osobních nebo farních webových stránek odkázat na on-line misál Liturgie.cz, můžete využít následující odkazy: http://m.liturgie.cz/misal/dnes.htmlhttp://m.liturgie.cz/misal/zitra.htmlhttp://m.liturgie.cz/misal/nedele.htmlhttp://m.liturgie.cz/misal/misal-kalendar.html.