Aktuality

Jarní miniškola liturgiky

 pátek 28. května 2021

Srdečně zveme na jarní miniškolu liturgiky, která se uskuteční v sobotu 29. 5. ve Strahovském klášteře. Podrobnosti, aktualizované informace a přihlášky na našich stránkách.


Nový prefekt Kongregace pro bohoslužbu

 čtvrtek 27. května 2021

Papež František dnes jmenoval Mons. Arthura Roche novým prefektem Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. 
Mons. Roche (* 1950) pochází z Anglie, na Papežské Gregoriánské univerzitě získal doktorát z teologie. V biskupské službě působil ve Westminsteru a Leedsu. Od roku 2012 pracoval jako sekretář Kongregace pro bohoslužbu a svátosti.
Zároveň byl jmenován Mons. Vittorio Viola, OFM sekretářem této kongregace a Mons. Aurelio Garcia Macias podsekretářem. Oba dva jmenovaní vyučují na Papežském liturgickém institutu sv. Anselma. V r. 2013 vyšel český překlad knížky Mons. Violy o liturgii kněžského svěcení


Svatodušní vigilie

 sobota 22. května 2021

Ve starším článku na našem webu naleznete možnosti liturgického slavení svatodušní vigilie


Liturgický direktář ke stažení

 pondělí 10. května 2021

Na našich stránkách naleznete ke stažení Liturgický direktář na každý den od 1. května 2021 do 31. prosince 2022. Direktář poskytuje kompletní informace o tom, které památky či svátky se slaví a jaké texty ke mši a denní modlitbě církve se pro ně používají. Indikuje také, zda je možné vzít votivní, pohřební či zádušní mše. Direktář je generován automaticky. Případné chyby nám, prosíme, oznamte e-mailem na liturgie.cz@gmail.com. Direktář naleznete ke stažení ve formátech docx a xlsx.


Nové invokace v litaniích ke sv. Josefu

 sobota 1. května 2021

Kongregace pro bohoslužbu a svátosti dnes (o památce sv. Josefa Dělníka) publikovala nové invokace, které se zařadí do litanií ke sv. Josefu. Podrobnosti jsou na stránkách Tiskového střediska Svatého stolce


Postní hádanky - slosování výherců

 pátek 9. dubna 2021

Do postních hádanek se zapojilo celkem 105 účastníků. Na všech šest hádanek odpověděli správně pouze čtyři z nich. Alespoň čtyři správné odpovědi nám zaslalo 22 zúčastněných. Šéfredaktor Karmelitánského nakladatelství Pavel Mareš vysoloval tři výherce knihy "Breviář pro začátečníky a mírně pokročilé", které toto nakladatelství do soutěže laskavě věnovalo. Podrobně na stránce hádanek :) 


Velikonoce '21

 úterý 30. března 2021

Liturgické texty    |    Pokyny pro kněze    |    Noty a nahrávky    |    Materiály


Poslední liturgická hádanka

 úterý 23. března 2021

Šestou a poslední hádanku naleznete na našem webu. Je vizionářská :)


Vizitace na Kongregaci pro bohoslužbu

 středa 17. března 2021

Svatý Otec rozhodl o vykonání apoštolské vizitace na Kongregaci pro bohoslužbu a svátosti před tím, než jmenuje nového prefekta po kardinálu Robertu Sarahovi. Vizitátorem je Mons. Claudio Maniago, člen tohoto dikasteria a předseda liturgické komise Italské biskupské konference. Zprávu přinesl deník Vatican Insider.


Služba podávajících eucharistii

 pondělí 15. března 2021

Srdečně zveme na on-line formační večer věnovaný službě podávání eucharistie při mši a donášení eucharistie nemocným, který se uskuteční v úterý 16. března od 20 hodin. Všechny podrobnosti naleznete na stránce události.