Aktuality

Rébus cyklů A-B-C

 neděle 7. ledna 2024

Některé dny liturgického roku - a mezi nimi dnešní svátek Křtu Páně - nabízejí více možností volby biblických textů a varhaníci, lektoři či kantoři se mohou potýkat s vlastní nejistotou nebo dokonce s nutností rychle zaměnit připravené čtení či žalm za to, které jim přede mší svatou sdělí kněz. Ve starším článku jsme se přinesli přehled daných dní a těchto „liturgických pastí“.


Ohlášení Velikonoc 2024

 čtvrtek 4. ledna 2024

Noty a nahrávku pro ohlášení Velikonoc a dalších pohyblivých svátků naleznete na stránce věnované době vánoční. Noty připravil fr. Filip Boháč, OP, nahrávku seminarista Lukáš Houška. O původu tohoto liturgického prvku se dočtete ve starším článku na našem webu.


Sláva na výsostech Bohu

 pondělí 1. ledna 2024

Během Vánoc jsme zpívali Sláva na výsostech Bohu každý den. Na nově upravené stránce věnované střípkům z historie se dozvíte spoustu překvapivých zajímavostí z vývoje tohoto zpěvu. 


Knihy o liturgii

 sobota 16. prosince 2023

Na naší stránce věnované knihám o katolické liturgii jsme aktualizovali info o publikacích vydaných v roce 2022 a 2023. Také jsme aktualizovali nabídku škol liturgiky


Aktualizace aplikací

 neděle 10. prosince 2023

Aktualizujeme liturgické aplikace: Misál (Google Play, App Store) na nový rok;  Bible (Google Play) s nově přeloženými knihami Soudců, 1. Samuelova a 1. Makabejská. 


Doba adventní

 pondělí 4. prosince 2023

Na našem webu naleznete množství informací k době adventní, také na našem kanále youtube naleznete čtyři videa věnovaná tomuto krásnému období. Pokud vám nefunguje správně on-line misál, prosíme, obnovte stránku (Shift+F5).


Liturgická spiritualita v životě kněze

 neděle 19. listopadu 2023

Na našem youtube kanále naleznete záznam přednášky Mons. Guida Marini Liturgická spiritualita v životě kněze, která se uskutečnila v rámci formačního týdne pro kněze Ambrož, Augustin, nauka a liturgie.


Liturgické exercicie pro kněze

 neděle 5. listopadu 2023

Srdečně zveme na liturgické exercicie pro kněze, které se konají 21. - 26. dubna 2024 v Kostelním Vydří. Podrobnosti a přihláška na stránkách akce.


Ambrož, Augustin, nauka a liturgie - ohlédnutí

 pátek 27. října 2023

Ohlédnutí za formačním kurzem pro kněze "Ambrož, Augustin, nauka a liturgie", který se konal v říjnu v Miláně a okolí, připravila TV Noe. Naleznete je ve videu na našem YT kanále


Koncil a úprava mše

 úterý 24. října 2023

V prosinci 2023 si připomeneme 60 let od vyhlášení konstituce Sacrosanctum concilium. O čem se na koncilu doopravdy jednalo ohledně mše? Autentické citace z koncilní auly naleznete v novém článku na Liturgie.cz.