Aktuality

Nové motu proprio o liturgii

 neděle 10. září 2017

Papež František vydal motu proprio týkající se překladu liturgických knih. Oficiální překlad textu naleznete mezi dokumenty; vysvětlující komentář sekretáře Kongregace pro bohoslužbu a svátosti se nachází v článku na našem webu.


Nezvratná liturgická reforma

 pátek 25. srpna 2017

Překlad celého projevu papeže Františka ze dne 24. 8. 2017 o obnově liturgie ve 20. století a o živé liturgii pro živou církev naleznete v novém článku na našem webu.


Nová kniha o liturgické hudbě

 pátek 28. července 2017

V liturgické řadě nakladatelství Krystal OP vyšla nová kniha s názvem Zpívejte Pánu. Hudba v bohoslužbě. více


Okružní list o kvalitě chleba a vína ke slavení eucharistie

 sobota 8. července 2017

Kongregace pro bohoslužbu a svátosti dnes (8. 7. 2017) zveřejnila okružní list biskupům týkající se kvality chleba a vína určených ke slavení eucharistie. Zprávu v češtině je možné přečíst na stránkách Rádia Vatikán; celé znění listu v některém ze světových jazyků je dostupné na stránkách Kongregace.



Nová kniha o hudbě v liturgii

 pátek 16. června 2017

S podporou Liturgické komise České biskupské konference vychází v nakladatelství Krystal OP dokument Americké biskupské konference Zpívejte Pánu: hudba v bohoslužbě. Celou aktualitu naleznete zde; knihu můžete objednávat zde.


Joseph Ratzinger o subjektivní volbě v liturgii

 neděle 30. dubna 2017

Před deseti lety papež Benedikt XVI. uveřejnil Motu proprio Summorum pontificum, jímž umožnil slavení liturgie podle liturgických knih schválených sv. Janem XXIII. jako mimo-řádnou formu římské liturgie. V novém článku na našem webu naleznete výňatek z jeho přednášky ve francouzském opatství Fontgombault z roku 2001 ukazuje, jak o tomto tématu uvažoval ještě jako kardinál prefekt kongregace pro nauku víry.


Křestní nešpory

 středa 19. dubna 2017

Ve velikonočním oktávu a o velikonočních nedělích se ve strahovské bazilice slaví tzv. křestní nešpory. O co se jedná přibližuje jeden z bratří v článku na našem webu.


Missa chrismatis

 úterý 11. dubna 2017

Text o biskupské mši ze čtvrtečního rána Svatého týdne naleznete mezi články na našem webu.


Liturgický prostor

 čtvrtek 12. ledna 2017

Na našem portále nově najdete stránky věnované velké oblasti liturgie: bohoslužebnému prostoru.