Aktuality

Dušičkové odpustky

 pátek 21. října 2022

Odpustky, které je běžně možné získat v dušičkovém týdnu od 1. do 8. listopadu spojené s návštěvou hřbitova, je letos, stejně jako v předchozích leteceh (a až do roku 2026) možné získat také v týdnu před dušičkami od 25. 10. do 31. 10. Podmínky:
Nemožnost navštívit hřbitov v běžném týdnu modliteb za zemřelé od 1. do 8. listopadu;
v daný den

- návštěva hřbitova,
- modlitba za zesnulé,
- modlitba na úmysl Svatého Otce,
- vyloučení sebemenšího zalíbení v hříchu,
- svaté přijímání;
a v okruhu těchto dní svátost smíření.


Pravá a heretická liturgie a víra

 sobota 15. října 2022

Srdečně zveme na on-line kurz věnovaný souvislostem mezi vírou a liturgií dle známého rčení LEX ORANDI - LEX CREDENDI. Všechny podrobnosti naleznete na stránkce kurzu. Přihlášky do 1. listopadu!  


Nové video - alba

 úterý 4. října 2022

Dominik byl nedávno vysvěcen na jáhna. V novém videu na YT kanále Liturgie.cz ukazuje, jak dobře nebo špatně nosit albu, základní liturgické roucho.

Všeobecné pokyny k Římskému misálu o říkají (č. 366 a č. 339): "Posvátným rouchem společným všem vysvěceným služebníkům a ustanoveným přisluhujícím kteréhokoli stupně je alba; má se kolem beder přepásat cingulem, pokud není zhotovena tak, že k tělu přiléhá i bez použití cingula. Před obléknutím alby je třeba vzít si humerál, jestliže alba nekryje běžné oblečení kolem krku. Akolyté, lektoři a ostatní přisluhující laici mohou oblékat albu nebo jiné roucho, které v jednotlivých krajích právoplatně schválila biskupská konference."


Památka sv. Faustiny

 pondělí 3. října 2022

Texty k nedávno zavedené nezávazné památce sv. Faustiny, panny (5. října) naleznete mezi dodatky


Desiderio desideraví

 středa 21. září 2022

Na stránce důležitých dokumentů nalezenete oficiální český překlad apoštolského listu papeže Františka o liturgické formaci Desiderio desideravi


Nové texty pro památku sv. Hildegardy

 pátek 16. září 2022

O nezávazné památce sv. Hildegardy z Bingenu, panny a učitelky církve, 17. září, se mohou použít nově schválené a potvrzené liturgické texty, které naleznete na našich stránkách mezi Dodatky k misálu a breviáři.


Nový školní rok na Liturgie.cz

 pátek 2. září 2022

Přehled akcí pořádaných Liturgie.cz - Institutem pro liturgickou formaci ve školním roce 2022-2023 naleznete na stránce www.liturgie.cz/skola-liturgiky.


Liturgie hodin na Východě a na Západě

 pátek 12. srpna 2022

Srdečně zveme na přednášku předního odborníka na východní liturgie prof. Stefana Parentiho. Přednáška věnovaná liturgii hodin se koná 19. září na Katolické teologické fakultě v Praze. 


Liturgické exercicie pro kněze

 pondělí 1. srpna 2022

Srdečně zveme kněze na duchovní cvičení do Kostelního Vydří. Exercicie jsou založené nikoli na přednáškách, ale na liturgické modlitbě, otcové karmelitáni poslouží jednoduchým impulsem pro rozjímání. Všechny podrobnosti na stránkách akce


České texty pro památku Marty, Marie, Lazara

 sobota 23. července 2022

Nové české texty pro novou památku sv. Marty, Marie a Lazara (29. 7.) naleznete na našich stránkách mezi dodatky