Aktuality

Bez obnovy liturgie není obnova církve

 čtvrtek 8. února 2024

Ve dnech 6. - 9. února 2024 se konalo plenární shromáždění Dikasteria pro bohoslužbu a svátosti. V novém článku přinášíme projev papeže Františka a doplňující tiskovou zprávu.  


Nóta o platnosti svátostí

 pondělí 5. února 2024

2. ledna 2024 zveřejnilo Dikasterium pro nauku víry nótu Gestis verbisque o platnosti svátostí. Pracovní překlad přinášíme v novém článku


Jaké čtení vybrat o památce svatých?

 neděle 21. ledna 2024

Tento týden je několik památek svatých. A pokaždé je jiná logika výběru biblických čtení. Tomuto tématu se věnuje nový článek P. Vojtěcha Novotného na Liturgie.cz.


Koncelebrační texty

 středa 10. ledna 2024

Na našich stránkách naleznete nově připravené koncelebrační texty ke stažení v pdf. Chyby nebo překlepy je možné hlásit na liturgie.cz@gmail.com.


Rébus cyklů A-B-C

 neděle 7. ledna 2024

Některé dny liturgického roku - a mezi nimi dnešní svátek Křtu Páně - nabízejí více možností volby biblických textů a varhaníci, lektoři či kantoři se mohou potýkat s vlastní nejistotou nebo dokonce s nutností rychle zaměnit připravené čtení či žalm za to, které jim přede mší svatou sdělí kněz. Ve starším článku jsme se přinesli přehled daných dní a těchto „liturgických pastí“.


Ohlášení Velikonoc 2024

 čtvrtek 4. ledna 2024

Noty a nahrávku pro ohlášení Velikonoc a dalších pohyblivých svátků naleznete na stránce věnované době vánoční. Noty připravil fr. Filip Boháč, OP, nahrávku seminarista Lukáš Houška. O původu tohoto liturgického prvku se dočtete ve starším článku na našem webu.


Sláva na výsostech Bohu

 pondělí 1. ledna 2024

Během Vánoc jsme zpívali Sláva na výsostech Bohu každý den. Na nově upravené stránce věnované střípkům z historie se dozvíte spoustu překvapivých zajímavostí z vývoje tohoto zpěvu. 


Knihy o liturgii

 sobota 16. prosince 2023

Na naší stránce věnované knihám o katolické liturgii jsme aktualizovali info o publikacích vydaných v roce 2022 a 2023. Také jsme aktualizovali nabídku škol liturgiky


Aktualizace aplikací

 neděle 10. prosince 2023

Aktualizujeme liturgické aplikace: Misál (Google Play, App Store) na nový rok;  Bible (Google Play) s nově přeloženými knihami Soudců, 1. Samuelova a 1. Makabejská. 


Doba adventní

 pondělí 4. prosince 2023

Na našem webu naleznete množství informací k době adventní, také na našem kanále youtube naleznete čtyři videa věnovaná tomuto krásnému období. Pokud vám nefunguje správně on-line misál, prosíme, obnovte stránku (Shift+F5).