Aktuality

Liturgie města Říma pro mládež

 pátek 22. července 2022

Srdečně zveme do Říma na prázdninový týden poznávání a prožívání liturgie. Všechny podrobnosti jsou na stránkách akce


Ohlédnutí za Letní školou

 pondělí 18. července 2022

Na stránkách Letní školy liturgiky v Želivském klášteře naleznete odkazy na fotografie a záznamy modliteb. 


Nový list papeže Františka o liturgii

 středa 29. června 2022

Na slavnost apoštolů Petra a Pavla (29. června 2022) vydal papež František apoštolský list Desiderio Desideravi o liturgické formaci Božího lidu. Podrobnosti na našich stránkách.


Úprava liturgického kalendáře

 pátek 17. června 2022

Příští týden dochází mimořádně k úpravě liturgického kalendáře: Slavnost Narození Jana Křtitele, která obvykle připadá na 24. června, ustoupí slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, která se slaví v pátek po neděli po Slavnosti Nejsvětější Trojice. O této změně rozhodla Kongregace pro bohoslužbu a svátosti v r. 2020. 


Panny Marie, Matky církve

 neděle 5. června 2022

Texty pro památku Panny Marie, Matky církve naleznete mezi dodatky k misálu a breviáři


Liturgie mezi herezí a pravou vírou

 pátek 3. června 2022

Liturgie.cz pořádá formační liturgický týden pro kněze v Severní Itálii v Ravenně, Padově, Torcellu a Aquilei. Podrobnosti a přihláška na stránkách akce. Aktuálně plně obsazeno, zjišťujeme možnost navýšení kapacity. 


Noví členové Kongregace

 čtvrtek 2. června 2022

1. června jmenoval papež František nové členy Kongregace pro bohoslužbu a svátosti: Luis Antonio G. Tagle (Kongregace pro evangelizaci národů) Orani João Tempesta, O. Cist., (São Sebastião do Rio de Janeiro) Charles Maung Bo, S.D.B., (Yangon) Daniel Fernando Sturla Berhouet, S.D.B. (Montevideo) Blase Joseph Cupich (Chicago) Cristóbal López Romero, S.D.B. (Rabat) Celestino Aós Braco, O.F.M. Cap. Santiago de Chile) Kevin Joseph Farrell Dikasterium pro laiky, rodinu a život Konrad Krajewski (Papežský almužník) Mario Grech (Generální sekretář biskupské synody) Marcello Semeraro (Kongregace pro kauzy svatých) Lazzaro You Heung-sik (Kongregace pro klérus) Filippo Iannone, O. Carm. (Papežská rada pro legislativní texty) Joseph Augustine Di Noia, O.P. (Kongregace pro nauku víry) Ilson de Jesus Montanari (Kongregace pro biskupy) Jean Legrez, O.P. (Albi) Jaime Spengler, O.F.M. Porto Alegre) Jorge Carlos Patrón Wong (Jalapa) Mario Iceta Gavicagogeascoa (Burgos) David Douglas Crosby, O.M.I. (Hamilton) Edmar Perón (Paranaguá) Hugh Gilbert, O.S.B. (Aberdeen), 


Jméno biskupa v eucharistické modlitbě

 čtvrtek 26. května 2022

Jakého pastýře zmiňovat při liturgii v souvislosti s novými jmenováními biskupů? Vše přehledně v našem článku


Liturgie a město - pozvánka na přednášku

 úterý 17. května 2022

Srdečně zveme na přednášku jezuitského kněze Keitha Pecklerse, který vyučuje dějiny liturgie na Papežském liturgickém institutu sv. Anselma v Římě a liturgiku na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě. Přednáška se koná v pondělí 30. května v 19:15 u Panny Marie Sněžné v Praze a nese název Liturgie a město. Všechny podrobnosti jsou na stránkách akce


Papež František: Být formováni liturgií

 sobota 7. května 2022

V novém článku přinášíme kompletní překlad projevu Svatého otce pro vyučující, studenty a bývalé studenty Papežského liturgického institutu, který si připomíná 60. let své existence.