Aktuality

Křestní nešpory

 středa 19. dubna 2017

Ve velikonočním oktávu a o velikonočních nedělích se ve strahovské bazilice slaví tzv. křestní nešpory. O co se jedná přibližuje jeden z bratří v článku na našem webu.


Missa chrismatis

 úterý 11. dubna 2017

Text o biskupské mši ze čtvrtečního rána Svatého týdne naleznete mezi články na našem webu.


Liturgický prostor

 čtvrtek 12. ledna 2017

Na našem portále nově najdete stránky věnované velké oblasti liturgie: bohoslužebnému prostoru.


Ohlášení pohyblivých svátků 2017

 úterý 3. ledna 2017

Na slavnost Zjevení Páně mohou být od ambonu po evangeliu ohlášeny pohyblivé svátky příslušného roku. Pdf soubor ke stažení s notami od fr. Frilipa, OP, naleznete v misálu.


Liturgická komise ČBK

 čtvrtek 29. září 2016

Na našem webu naleznete nyní nově stránky Liturgické komise České biskupské konference. Obsahují mj. seznamy liturgických knih, dokumenty v češtině ke stažení, aktuality, aj. Stránky jsou pravidelně aktualizovány přímo LK ČBK.


Poslední rozhovory... o liturgii

 středa 21. září 2016

V nedávno vyšlé knize rozhovorů s emeritním papežem Benediktem XVI. se také krátce mluví o tématu liturgie. Přinášíme tyto pasáže ve vlastním překladu v článku.


Elektronický kancionál

 sobota 3. září 2016

Tvůrci android aplikace pro mobilní telefony Kancionál dokončili přepis tištěného kancionálu. Vznikla také fb stránka pro hlášení chyb a přání uživatelů.


Proč nový svátek sv. Marie Magdalény?

 pondělí 18. července 2016

Sekretář Kongregace pro bohoslužbu a svátosti Mons. Artur Roche vysvětluje důvody povýšení památky sv. Marie Magdalény na svátek. Jeho text naleznete zde.


Znamení kříže v evangelních kantikách

 neděle 10. července 2016

Nový článek na našich stránkách vysvětluje, proč děláme znamení kříže při modlitbě hodin při kantikách Benedictus, Magnificat a Nunc dimittis. Naleznete jej zde, v sekci články.


Svátek sv. Marie Magdalény

 sobota 11. června 2016

Papež František povýšil závaznou památku Marie Magdalény. Dekret Kongregace pro bohoslužbu a svátosti naleznete zde, článek Tiskového střediska České biskupské konference naleznete zde.

Vlastní preface "de apostola apostolorum" dosud není přeložena, při mši v českém jazyce se použije preface 1. nebo 2. o svatých.

Změny již byly zaneseny do našich stránek: do Českého národního kalendáře, direktáře a on-line misálku.