Aktuality

Letní škola liturgiky

 sobota 2. února 2019

Srdečně zveme na Letní školu liturgiky, která se uskuteční 20. - 25. 8. 2019 v Želivském klášteře.
Podrobné informace, program a přihlášku naleznete na našem webu.


Ohlášení Velikonoc o Zjevení Páně

 neděle 6. ledna 2019

O slavnosti Zjevení Páně může jáhen po evangeliu z ambonu ohlásit pohyblivé svátky začínajícího církevního roku, které se odvíjejí od data Velikonoc. V novém článku na našem webu je naznačena historie tohoto obyčeje.


Směrnice o nevyužívaných kostelích

 úterý 18. prosince 2018

Papežská rada pro kulturu vydala směrnici o církevním vyřazení kostelů a jejich novém využití. Text v angličtině a italštině je k dispozici ke stažení v pdf na stránkách Papežské rady pro kulturu.


Zimní miniškola liturgiky

 středa 14. listopadu 2018

Zájemce z řad kněží, jáhnů, řeholníků a laiků zveme na duchovně-vzdělávací program, který se koná v sobotu 9. února 2019 ve Strahovském klášteře od 9:30 do 17 hodin. Zimní miniškola volně navazuje na Letní školu a zahrnuje společnou zpívanou modlitbu hodin, přednášky a volitelné semináře, mši svatou, prohlídku strahovského kláštera. Informace, podrobný program a přihlášky na našich stránkách.


Nová kniha mešních přímluv

 čtvrtek 8. listopadu 2018

V nakladatelství Vyšehrad vychází nová kniha přímluv ke mši svaté, jejímž autorem je jáhen pražské arcidiecéze Jan Rückl. Kniha vychází jen v nákladu, který odpovídá závazným objednávkám, je třeba ji objednat dle pokynů uvedených na stránkách nakladatelství
Nová sbírka modliteb věřících obsahuje texty pro neděle, slavnosti a svátky, ferie všech liturgických dob, pro mše spojené s určitými obřady, mše za různé potřeby, votivní a pro mše za zemřelé.


Výtah z misálu - Modlitby předsedajícího

 sobota 27. října 2018

Liturgická komise ČBK připravila k vydání novou liturgickou knihu - Modlitby předsedajícího. Jedná se o výtah orací z Českého misálu, které se používají u sedes (vstupní a závěrečné modlitby, požehnání) s především praktickým cílem: nová kniha je podstatně lehčí než celý misál.

Zároveň byly připraveny reedice částí rituálu: Uvedení do křesťanského života a Svatební obřady. Knihy jsou distribuovány na duchovní správy přes jednotlivá biskupství, přebytek bude k dispozici v distribuci KNA. Reedice dalších částí rituálu je naplánována na rok 2019.

Podrobněji v sekci Liturgické komise ČBK.


Aplikace misál pro iOS

 neděle 7. října 2018

Aplikaci Misál, dosud dostupnou pouze pro zařízení s androidem, mohou nyní v AppStore nalézt také uživatelé iOS. Aplikaci pro Liturgii.cz vytvořila firma .


Videa - 20 století vývoje liturgie

 neděle 2. září 2018

Na našem kanále youtube a také na naší stránce věnované videím naleznete sérii pěti videí zobrazujících schematickým způsobem dvacet století vývoje a zrání katolické bohoslužby.


Letní škola liturgiky

 středa 30. května 2018

Liturgie.cz srdečně zve na Letní školu liturgiky, která se uskuteční v Želivském klášteře 21. - 26. 8. 2018. Podrobnosti jsou zde: www.liturgie.cz/letni-skola. Uzávěrka přihlášek již 15. června.


Biřmování

 středa 9. května 2018

Na naších stránkách konečně přibyla dosud chybějící sekce věnovaná svátosti biřmování.