Články

Cappa Magna

středa 14. prosince 2016

Co byla Cappa Magna?

 


Poslední rozhovory... o liturgii

středa 21. září 2016

V nedávno vyšlé knize rozhovorů s emeritním papežem Benediktem XVI. se také krátce mluví o tématu liturgie. Přinášíme tyto pasáže ve vlastním překladu.

 


Apostola apostolorum

pondělí 18. července 2016

V pátek 22. července 2016 se památka Marie Magdalény nově slaví jako svátek. V následujícím článku je vysvětleno, proč ke změně v liturgickém kalendáři došlo.

 


Reforma reformy?

středa 13. července 2016

V následujícím článku uvádíme originální znění a vlastní překlad přednášky kardinála Saraha a upřesnění Tiskového střediska Svatého stolce týkající se pojmu "reforma liturgické reformy". "Máme teď zase všechno měnit? Nic není pro liturgii škodlivější, než neustálé změny." (J. Ratzinger, Duch liturgie)

 


Znamení kříže v evangelních kantikách

čtvrtek 7. července 2016

Při Denní modlitbě církve se všichni označují znamením kříže při počátečních slovech evangelních kantik – tedy na úvod Zachariášova kantika při ranních chválách, při Mariinu kantiku během nešpor a při Simeonovu kantiku v kompletáři.

 


Znovu objevit Obřady pokání

čtvrtek 3. března 2016

Zájem, který probudil Svatý rok milosrdenství, našel svoje vyjádření v mnoha způsobech. Kongregace pro bohoslužbu a svátosti ve svém bulletinu Notitiae chce přispět sérií článků, které by zdůraznily význam Božího milosrdenství, hlásaného, slaveného a žitého. Následující článek je pracovním překladem textu, který vyšel v Notitiích 2015/2.

 


Tridentský koncil o liturgii

neděle 23. srpna 2015

Tridentský koncil (1545-1563) byl především koncilem pastorálním - pojednával zejména o obnově církve. Kromě toho se věnoval také některým dogmatickým otázkám, např. ospravedlnění a svátostí. Několik málo bodů, které se vztahují k liturgii, je uvedeno níže. Text je převzat z publikace Dokumenty Tridentského koncilu vydané v nakladatelství Krystal OP, překlad I. A. Hrdina, OPraem.

 


Dušičky v neděli a Gloria in excelsis

středa 29. října 2014

Letos připadá Vzpomínka na všechny věrné zemřelé na neděli. Má se zpívat chvalozpěv Sláva na výsostech Bohu, nebo ne? Žádná rubrika o tom explicitně nehovoří. Je tedy nutné použít pravidlo liturgické analogie...

 


Bude se pozdravení pokoje přesouvat?

čtvrtek 7. srpna 2014

Ve své postsynodní exhortaci Sacramentum caritatis v roce 2008 papež Benedikt XVI. požádal Kongregaci pro bohoslužbu a svátosti, aby prozkoumala pozdravení pokoje v Římské liturgii. Římská liturgie totiž jako jediná na světě má tento obřad těsně před přijímáním, všechny ostatní západní a východní rity jej umisťují před eucharistickou modlitbu