Články

Missa chrismatis

úterý 11. dubna 2017

Ve čtvrtek Svatého týdne dopoledne se ve všech katedrálách koná mše při svěcení olejů, latinsky missa chrismatis. Doslovně přeloženo mše křižma. Je to krásná bohoslužba, při níž je katedrála plná kněží z celé diecéze, kteří obklopují svého biskupa. Spolu s ním slaví eucharistii, připojují se k žehnání olejů pro nemocné a katechumeny a koncelebrují při svěcení směsi oleje a vonného balzámu nazývané křižmo. Slovo křižmo pochází z řeckého χρῖσμα – chrisma, ‚pomazání‘. Má stejný slovní základ jako slovo Kristus (Χριστός), pomazaný. Křesťané, kristovci, jsou tedy ti, kdo byli pomazáni.

 


Cappa Magna

středa 14. prosince 2016

Co byla Cappa Magna?

 


Poslední rozhovory... o liturgii

středa 21. září 2016

V nedávno vyšlé knize rozhovorů s emeritním papežem Benediktem XVI. se také krátce mluví o tématu liturgie. Přinášíme tyto pasáže ve vlastním překladu.

 


Apostola apostolorum

pondělí 18. července 2016

V pátek 22. července 2016 se památka Marie Magdalény nově slaví jako svátek. V následujícím článku je vysvětleno, proč ke změně v liturgickém kalendáři došlo.

 


Reforma reformy?

středa 13. července 2016

V následujícím článku uvádíme originální znění a vlastní překlad přednášky kardinála Saraha a upřesnění Tiskového střediska Svatého stolce týkající se pojmu "reforma liturgické reformy". "Máme teď zase všechno měnit? Nic není pro liturgii škodlivější, než neustálé změny." (J. Ratzinger, Duch liturgie)

 


Znamení kříže v evangelních kantikách

čtvrtek 7. července 2016

Při Denní modlitbě církve se všichni označují znamením kříže při počátečních slovech evangelních kantik – tedy na úvod Zachariášova kantika při ranních chválách, při Mariinu kantiku během nešpor a při Simeonovu kantiku v kompletáři.

 


Znovu objevit Obřady pokání

čtvrtek 3. března 2016

Zájem, který probudil Svatý rok milosrdenství, našel svoje vyjádření v mnoha způsobech. Kongregace pro bohoslužbu a svátosti ve svém bulletinu Notitiae chce přispět sérií článků, které by zdůraznily význam Božího milosrdenství, hlásaného, slaveného a žitého. Následující článek je pracovním překladem textu, který vyšel v Notitiích 2015/2.

 


Tridentský koncil o liturgii

neděle 23. srpna 2015

Tridentský koncil (1545-1563) byl především koncilem pastorálním - pojednával zejména o obnově církve. Kromě toho se věnoval také některým dogmatickým otázkám, např. ospravedlnění a svátostí. Několik málo bodů, které se vztahují k liturgii, je uvedeno níže. Text je převzat z publikace Dokumenty Tridentského koncilu vydané v nakladatelství Krystal OP, překlad I. A. Hrdina, OPraem.

 


Dušičky v neděli a Gloria in excelsis

středa 29. října 2014

Letos připadá Vzpomínka na všechny věrné zemřelé na neděli. Má se zpívat chvalozpěv Sláva na výsostech Bohu, nebo ne? Žádná rubrika o tom explicitně nehovoří. Je tedy nutné použít pravidlo liturgické analogie...

 


Bude se pozdravení pokoje přesouvat?

čtvrtek 7. srpna 2014

Ve své postsynodní exhortaci Sacramentum caritatis v roce 2008 papež Benedikt XVI. požádal Kongregaci pro bohoslužbu a svátosti, aby prozkoumala pozdravení pokoje v Římské liturgii. Římská liturgie totiž jako jediná na světě má tento obřad těsně před přijímáním, všechny ostatní západní a východní rity jej umisťují před eucharistickou modlitbu